1961 - De oprichting van Gemeentebelangen Oosterhout

Het was Leo Wellens zaliger, die de politieke groepering Gemeentebelangen in 1961 oprichtte. De officiële acte van oprichting dateert echter van 22 mei 1975.

1962
Dit jaar nam Gemeentebelangen voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en kwam met 5 zetels, van de 21 te verdelen zetels, in de raad.

1966
Gemeentebelangen behaalde 6 zetels. Tussentijds, in augustus 1968, werd de heer F. Janssen gekozen als wethouder voor GB. Een mooi resultaat, binnen zes jaar in het college.

1970
GB behaalt 7 zetels van de 23 te verdelen zetels. Wethouders voor Gemeentebelangen de heren F. Janssen en H. de Laat.

1974
Wederom 7 zetels maar nu van de 25 te verdelen zetels. Ook in deze periode vertegenwoordigen de heren F.Janssen en H.de Laat Gemeentebelangen in het college.

1978
Weer 7 zetels. In deze periode slechts één wethouder voor Gemeentebelangen. De heer H. de Laat gaat zijn 3e periode in.

1982
Gemeentebelangen behaalt 6 zetels en is in deze periode niet vertegenwoordigd in het college.

1986
Met 9 van de 29 zetels kwam GB als grootste partij van Oosterhout uit de verkiezingen. Ondanks deze goede uitslag werd GB buiten het college gehouden.

1990
De uitslag was overweldigend. 10 van de 29 zetels waren voor Gemeentebelangen. Deze periode vertegenwoordigden de heren H.de Laat en J. Schoenmakers GB in het college.

1994
Gemeentebelangen komt met 11 zetels van de 31 zetels in de raad. De heren J.Schoenmakers en M.Snapper worden gekozen tot wethouder. De heer P.Rutgrink neemt halverwege deze periode de zetel van de heer Snapper over.

1998
De verkiezingen vallen voor GB wat minder goed uit als gewend. Slechts 8 zetels zijn er voor Gemeentebelangen. Tussentijds zal nog 1 zetel overgaan naar een splinterpartij. De heer J.Schoenmakers begint ook deze periode als wethouder voor GB maar zal zijn taak niet af kunnen maken en ziet zich genoodzaakt om zich tussentijds terug te trekken. Ook wethouder A.Kouwelaar treedt om dezelfde redenen uit het college. Hij verlaat zijn partij en sluit zich aan bij GB en zodoende komt de fractie weer op 8 zetels.

2002
GB mag met 8 van de 31 zetels zijn trouwe aanhang gaan vertegenwoordigen in de raad. Het dualistisch systeem doet zijn intrede. Voor Gemeentebelangen komt dhr. J.Krijnen in het college die echter na twee jaar aftreedt. Zijn zetel wordt overgenomen door de heer J.Boers.

2006
Door de landelijke politieke situatie pakken de gemeenteraadsverkiezingen slechter uit voor alle lokale partijen in Nederland en zo ook voor Gemeentebelangen Oosterhout. 2 zetels worden ingeleverd en met 6 zetels komen we in de raad en is er deelname in het college met Jan Boers als wethouder.

2010
Gemeentebelangen neemt met 5 zetels plaats in de raad EN coalitie. Met Marian Janse wordt er tevens een wethouder aan het college geleverd.

2014
Gemeentebelangen wint 1 zetel en neemt met 6 zetels plaats in de raad en coalitie. Ook deze periode is Marian Janse weer gekozen als wethouder.